torsdag den 30. juni 2011

Min fantastiske far

Var lige et smut forbi min far på vej hjem fra arbejde. Kaffe og hjemmebagte muffins kom hurtigt på bordet.

Lidt snak om vind og vejr. Jordbærrene skulle plukkes. Og der var nye kartofler som skulle skrælles til hans indkøbte ål. Persillesaucen med frisk persille, for det var nu blevet høstklar.

Min far skal holde grillfest for hans kusiner og fætter om en god ugens tid. Vi snakkede lidt om hvad de skulle have at spise. Min far er fuld af gode ideer.
Kartoffelsalat. – Jo, der skal der også være noget til dem som ikke regner kartoffelsalat. Måske nogle ovnbagte kartofler. – Bøfferne? Der skal vel noget i farsen. Sagde han tænkende. Jo, vi kan da komme løg og kapers i. Det synes jeg smager godt. Det tror jeg, han tænker stille over.
- Hvad havde I, i melonsalat? Spurgte han for et par dage siden. Melon og feta. Svarede jeg.
- Det lyder nemt. Konstaterede han.

Jeg er lige ved at lave agurkesalat, fortalte far. Vil du ikke have lidt med hjem? Jo. Rart at han tænker sådan og gerne deler ud.

Så i aften skal vi nyde min fars hjemmelavede agurkesalat. I øvrigt er agurkerne fra hans drivhus, så de fås ikke bedre.

Det skal lige sige, min far er 78 år, for godt et par år siden blev han enkemand. Han laver selv alt sin mad fra bunden. Masser af grønsager, bager selv sit brød og kager. Sylter rødbeder, asier, agurker og koger syltetøj og saft. Alt sammen noget, han har dyrket i sin have.

onsdag den 29. juni 2011

Oprydning i fryseren

Nye bær er på vej, så det er på tide at få brugt de sidste solbær fra sidste år. Og da det skulle være tordenvejr i eftermiddag, kunne jeg jo lige så godt koge dem i dag.
- Men hvor er torden henne???
Nå... men én god solbærsyltetøj kan vi jo altid spise.


Solbærsyltetøj

2 kg solbær, ribbede og skyllede eller fra frost
1½ dl vand
1 stang vanije,
625 g sukker
275 g syltesukker
Skal og saft af 1 usprøjtet citron

Flæk vaniljestangen og skab kornene ud. Kom den tomme skal og kornene i en gryde sammen med vand og solbær.
Lad bærrene med koge uden låg i ca. 15 min. Og skum hvis det er nødvendigt.
Tag vaniljestangen op.
Tilsæt sukker og syltesukker, revet citronskal og citronsaft og giv det et opkog.
Hældes på skoldede glas. Sæt skoldede låg på.

Lad det køle af til næste dag.

mandag den 27. juni 2011

Kammerjunkere til sommerens hyggestunder

Sommer og sol giver anledning til at bage en omgang kammerjunkere.

Kammerjunkere

Ca. 110 stk.

2 store æg
150 g rørsukker
50 g smør, smeltet og afkølet
200 g hvedemel
100 g grahamsmel
1 tsk. bagepulver
¼ tsk. fint salt
1 tsk. god vanilje sukker
Citronskal fra 1 citron

Forbagning: ca. 20 min ved 175o.
Bagetid: ca. 15 min ved 175o.

Pisk æg og sukker sammen i ca. 4 min.
Tilsæt smeltet, afkølet smør.
Bland mel, grahamsmel, bagepulver, salt, vaniljesukker og citronskal og vend det i dejen.
Ælt dejen let sammen og lad den hvile tildækket i køleskabet i ca. 1 time.
Del dejen i 3 portioner og form dem til stænger (ca. 40 cm lange).
Læg stængerne på en plade med bagepapir og forbag dem i ca. 20 min. Midt i ovnen.
Stil pladen på en rist et par minutter for at køle af.
Skær stængerne i ca. ½ cm tykke skiver.
Læg skiverne på bagepapiret og bag kammerjunkere færdige (ca. 10 min) midt i ovnen.


Vupti... Så er der til koldskål, en lille godbid til kaffen og som snack til hyldeblomstisen.
De her kammerjunkere er hurtige at bage…. De skal nemlig ikke trille i små kugler og deles. Nej, lange stænger som bare skal skæres.

Velkommen

Hejsa

Jeg har gennem længere tid, overvejet om jeg skulle have en blog. Har hygget mig med at læse andres blogs gennem lang tid. Nu prøver jeg.

Skarntyder har jeg altid haft et specielt forhold til. Min kære bedstemor fortalte om hvor giftig skarntydesaft var/er. Derfor har jeg altid nydt dens udseende med stor respekt.

Lupinen er en af mine favoritblomster. Smuk og majestætisk ser den ud. Blå lupinskove langs motorvejen om foråret. Hjemme i haven, står hvide lupiner og soler sig. Gule lupiner i køkkenhaven. Og så sår de sig selv, så en gang imellem skyder der en op et pudsigt sted.

Derfor må det være det rette navn.

Vi ses.